BOEKHOUDER
Voor de boekhouder is het Beroepsinstituut van erkende boekhouders en fiscalisten bevoegd inzake tucht.
PLICHTEN
Samenvattend kan gesteld worden dat de plichtenleer zich steunt op volgende beginselen:
- de erkende boekhouders, boekhouders-fiscalisten en stagiairs oefenen hun beroepswerkzaamheid uit in alle onafhankelijkheid en integriteit;
- zij zijn verantwoordelijk voor hun beroepsdaden;
- zij dienen het beroepsgeheim te bewaren;
- zij dienen zorg te dragen voor hun beroepsvervolmaking;
- zij aanvaarden het principe van de onverenigbaarheid van het beroep van boekhouder (-fiscalist) met elke handels- of ambachtelijke activiteit.
INBREUKEN
Elk lid van het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten dat door zijn gedrag afbreuk doet aan de waardigheid van zijn beroep of dat zijn plichten verzuimt, kan bepaalde tuchtstraffen oplopen.
TUCHTSANCTIES
De erkende boekhouders (-fiscalisten) en stagiairs, van wie bewezen is dat zij aan hun plichten zijn tekort gekomen, zijn strafbaar met de volgende sancties :
- de waarschuwing;
- de berisping;
- de schorsing;
- de schrapping.
De beslissingen van de Kamers beperken zich strikt tot de tuchtmaatregelen. Zij hebben geen enkele bevoegdheid inzake het toewijzen van schadevergoedingen aan de benadeelden van beroepsfouten van een erkende boekhouder. Om schadevergoeding te eisen moet de benadeelde partij zich wenden tot de gewone rechtbanken.
VERLOOP PROCEDURE
In tuchtzaken wordt de oproepingstermijn op ten minste dertig dagen gebracht.
Tijdens de oproepingstermijnen wordt het dossier ter beschikking van de opgeroepen personen gehouden.
Deze raadpleging geschiedt ter plaatse, in aanwezigheid en na afspraak met de secretaris of zijn plaatsvervanger en dit op de openingsdagen en -uren van het secretariaat van de Kamer of Kamers.
In tuchtzaken is het dossier niet toegankelijk voor de klager. Deze is geen partij in de zaak. De opgeroepen personen kunnen zich laten vertegenwoordigen of bijstaan door een advocaat of door één of meer leden van het Beroepsinstituut die voldoen aan de voorwaarden om voor de Kamers te worden verkozen. Wanneer zij niet vertegenwoordigd worden door een advocaat, dient het mandaat schriftelijk te zijn.
De beslissingen worden met redenen omkleed en vermelden:
- de volledige identiteit van de opgeroepen personen en, in voorkomend geval, die van de persoon die hen vertegenwoordigt of bijstaat;
- de datum van oproeping van de voormelde personen, alsmede hun eventuele aanwezigheid;
- de naam en de voornaam van de leden van de Kamer die hebben deelgenomen aan de beraadslaging;
- de datum van uitspraak.
De beslissingen van de Kamer worden door de secretaris aan de betrokken personen ter kennis gebracht binnen vijftien dagen na de uitspraak.
De klager, die geen partij is in tuchtzaken, kan bij beslissing van de Kamer op de hoogte gebracht worden van het beschikkend gedeelte van de beslissing betreffende zijn klacht van zodra de beslissing kracht van gewijsde heeft.
BEROEP
Het beroep, ondertekend door degene die het instelt, wordt aan de secretaris van de Kamer van Beroep toegezonden bij aangetekende zending of tegen ontvangstbewijs.
Het moet worden ingesteld binnen dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de Uitvoerende Kamer.
Het bewijs van de datum van indiening van het beroep wordt geleverd door de datum van het postmerk.
Het beroep heeft schorsende werking.