ARTS
Voor de artsen is de Orde der Artsen bevoegd inzake tucht.
PLICHTEN
De verplichtingen van de arts staan neergeschreven in de Code van medische deontologie. Deze draaien om de onderstaande principes:
- Professionaliteit
- Respect
- Integriteit
- Verantwoordelijkheid
INBREUKEN
Elke inbreuk tegen de plichten van de arts kunnen deel uitmaken van een tuchtprocedure.
TUCHTSANCTIES
De provinciale raad kan de volgende sancties opleggen :
- Waarschuwing
- Censuur
- Berisping
- schorsing in het recht de geneeskunde uit te oefenen gedurende een termijn die twee jaar niet mag te boven gaan en schrapping van de lijst der Orde.
Deze laatste sanctie wordt vervangen door het definitief verbod om de geneeskunde in België uit te oefenen wanneer zij getroffen wordt tegen een arts onderdaan van een Lid-Staat van de Europese Economische Gemeenschap, gevestigd in een Lid-Staat, andere dan België, en die in België een dienstverrichting heeft uitgeoefend.
VERLOOP PROCEDURE
Voorafgaand aan het opleggen van een tuchtsanctie wordt een tuchtprocedure opgestart. Hierin onderzoekt de tuchtoverheid de omstreden feiten. Elk personeelslid van de politiediensten is gehouden om mee te werken aan dit onderzoek wanneer dit van hen gevraagd wordt.
De tuchtoverheid mag geen enkele tuchtsanctie opleggen aan het personeelslid zonder hem eerst gehoord te hebben. Het personeelslid heeft dan ook op elk moment van de procedure recht op bijstand van een raadsman en om het dossier in te kunnen kijken. De uiteindelijke sanctie wordt door de desbetreffende tuchtoverheid toegelicht aan de hand van een aangetekende brief of een afgifte tegen ontvangstbewijs.
BEROEP
Tegen de beslissingen door een provinciale raad gewezen, kan hoger beroep worden ingesteld, hetzij door de betrokken arts, hetzij door de voorzitter van de nationale raad samen met een ondervoorzitter.
Het hoger beroep schorst de tenuitvoerlegging.
Hoger beroep tegen voorbereidende beslissingen of onderzoeksbeslissingen, kan alleen ingesteld worden samen met hoger beroep tegen de eindbeslissing.