APOTHEKER

Voor de apotheker is de Orde der Apothekers bevoegd inzake tucht.

PLICHTEN

_
  • De uitoefening van de Artsenijbereidkunde beantwoordt aan een opdracht van volksgezondheid en vervult een sociale en humanitaire rol: het behoud of het herstel van de gezondheid van de patiënten. De apotheker staat ten dienste van de volksgezondheid. Hij voert zijn beroepsactiviteit uit in het belang van de gezondheid van de patiënt. Gedurende heel zijn loopbaan moet hij met bekwaamheid en toewijding zijn taak uitoefenen.
  • Hij leeft de wettelijke voorschriften en reglementeringen na die de uitoefening van de Artsenijbereidkunde regelen.
  • Hij handelt steeds in een geest van loyaliteit, collegialiteit en confraterniteit.
  • Hij ontplooit zijn beroepsactiviteiten in overeenstemming met de structuren inzake gezondheidszorg.
  • Hij respecteert de principes van waardigheid, moraliteit, eer, discretie, eerlijkheid en toewijding in zijn beroepsuitoefening. Zelfs buiten het kader van de uitoefening van zijn beroep, vermijdt hij alle handelingen of gedragingen, die hieraan afbreuk doen, zoniet kan de patiënt het vertrouwen verliezen dat hij in het beroep in het algemeen, alsook in de apotheker in het bijzonder, mag stellen.
  • Hij verstrekt enkel farmaceutische zorgen en producten van hoge kwaliteit.
  • Het is zijn plicht om zijn deskundigheid op peil te houden en zijn wetenschappelijke kennis steeds actueel te houden.
  • Hij schenkt bijzondere aandacht aan het onthaal in de apotheek. Hij is luisterbereid en verleent advies aan de patiënt.
  • De door de apotheker verstrekte informatie moet steeds waarheidsgetrouw, objectief, verifieerbaar en begrijpelijk zijn voor de patiënt.
  • Hij is gebonden door het beroepsgeheim. Hij garandeert de vertrouwelijkheid en de bescherming van het privéleven van de patiënt.
  • Hij waakt over het respecteren van de vrije keuze van apotheek door de patiënt.
  • Hij zorgt voor de continuïteit in de zorgverlening.
  • Hij neemt collegiaal deel aan de wachtdienst.
  • Hij behoudt zijn onafhankelijkheid in de uitoefening van zijn beroep: hij is verantwoordelijk voor alle handelingen die door hemzelf of onder zijn gezag worden verricht.
  • Hij oefent in de eerste plaats een gezondheidszorgberoep uit, waardoor zijn activiteit niet verward mag worden met de uitbating van een handelszaak.In het belang van de volksgezondheid en om het vertrouwen van de patiënt niet te schaden, vermijdt hij in zijn beroepsactiviteit elke commerciële overdrijving.
  • Hij verleent zoveel mogelijk zijn medewerking aan activiteiten die de volksgezondheid en in het bijzonder de Artsenijbereidkunde dienen.

INBREUKEN

_

Inbreuken tegen de deontologische verplichtingen kunnen deel uitmaken van een tuchtprocedure.

Ook niet-betaling van de bijdragen, kan tuchtrechtelijk worden bestraft.

TUCHTSANCTIES

_

De provinciale raad kan de volgende sancties opleggen :

  • Waarschuwing;
  • Censuur;
  • Berisping;
  • schorsing in het recht het beroep uit te oefenen gedurende een termijn die twee jaar niet mag te boven gaan en schrapping van de lijst der Orde.

De apothekers die, door een niet meer voor beroep vatbare beslissing in het recht het beroep uit te oefenen geschorst werden, verliezen voorgoed het recht van verkiesbaarheid en, voor de duur van de schorsing, het recht deel te nemen aan de verkiezingen van de provinciale raad.

VERLOOP PROCEDURE

_

De provinciale raad treedt op, hetzij ambtshalve, hetzij op verzoek van de nationale raad, van de Minister tot wiens bevoegdheid de Volksgezondheid behoort, van de procureur des Konings of van de geneeskundige commissie, hetzij op klacht van een apotheker of van een derde.

Het bureau stelt de zaak in onderzoek. Het doet zelf het onderzoek of het duidt een of meerdere personen van de raad aan om samen met de bijzitter het onderzoek te doen. Het duidt een verslaggever aan. Het bureau kan één persoon met het schrijfwerk belasten.

In geval van klacht tracht het bureau de partijen te verzoenen en maakt eventueel een proces-verbaal van verzoening op.

Wanneer het onderzoek is beëindigd brengt het bureau of de verslaggever verslag uit bij de provinciale raad.

De raad van beroep belast één van de verslaggevers met het onderzoek van de zaak. Deze brengt verslag uit bij de raad; op diens verzoek, doet hij alle bijkomende onderzoeksverrichtingen.

De raad van beroep mag de verslaggever van de provinciale raad die deelgenomen heeft aan het onderzoek in eerste aanleg horen.

BEROEP

_

Tegen de beslissingen door een provinciale raad gewezen kan hoger beroep worden ingesteld, hetzij door de betrokken apotheker, hetzij door de voorzitter van de nationale raad samen met de bijzitter. Het hoger beroep schorst de tenuitvoerlegging.

Hoger beroep tegen voorbereidende beslissingen of onderzoeksbeslissingen, kan alleen ingesteld worden samen met hoger beroep tegen de eindbeslissing.

De apotheker tegen wie een beslissing werd gewezen bij verstek, kan hiertegen in verzet komen binnen de termijn van vijftien vrije dagen vanaf de kennisgeving van de beslissing.

De zaak wordt opnieuw gebracht voor de raad die de uitspraak heeft gedaan.

De eiser in verzet die een tweede maal verstek laat gaan, kan niet meer in verzet komen.