PLICHTEN
Bij de uitoefening van het spreekrecht ziet het personeelslid erop toe :
- het belang van de dienst en de waardigheid van het ambt niet te schaden;
- geen schade te berokkenen aan de gestelde machten, overheidsinstellingen en derden;
- informatie te verstrekken die zo volledig en zo correct mogelijk is;
- duidelijk te maken dat het spreekt als gemandateerde dan wel in persoonlijke naam, en een duidelijk onderscheid te maken tussen objectieve feiten en persoonlijke meningen.
Verder zijn de personeelsleden gehouden de deontologische code te eerbieden.
INBREUKEN
Wettelijk gezien zijn er maar twee tuchtinbreuken bij de politie: de niet-naleving van reglementen en schade toebrengen aan de waardigheid van het ambt. Men kan deze twee tuchtinbreuken invullen met wat in de code staat, waaronder de punten:
- eerbiediging gezag meerdere
- beschikbaarheid
- naleving en bescherming van de door de grondwet gewaarborgde rechten en vrijheid
- niet-inmenging in politiefuncties door administratief en logistiek kader
Er wordt wel gecommuniceerd dat dit eigenlijk niet de bedoeling is. De code moet immers gehanteerd worden als een positief managementinstrument, eerder dan als tuchtinstrument. Voor tuchtinbreuken moet men teruggrijpen naar het wettelijke kader en niet naar de deontologische code. Toch bepalen de aard en de inhoud van de tekst duidelijk het regelgevende en normerende karakter. De vorm van Koninklijk Besluit in uitvoering van een wet brengt automatisch ook rechtsgevolgen met zich mee. De kans is reëel dat de tuchtregeling zich op de code, als duidelijk en normerend kader, zal steunen om de strafbare gedragingen vorm te geven. Theoretisch gezien zijn tuchtrecht en deontologie duidelijk van elkaar afgescheiden. In de praktijk vloeien ze echter in mekaar over.
Volgens het wettelijk kader betreft een tuchtvergrijp elke handeling of gedraging, zelfs buiten de uitoefening van het ambt, die een tekortkoming aan de beroepsplichten uitmaakt of die van aard is de waardigheid van het ambt in het gedrang te brengen, is een tuchtvergrijp en kan aanleiding geven tot het opleggen van een tuchtstraf.
TUCHTSANCTIES
– De lichte tuchtstraffen zijn :
- de waarschuwing;
- de blaam;
– De zware tuchtstraffen zijn :
- de inhouding van wedde;
- de schorsing bij tuchtmaatregel van ten hoogste drie maanden;
- de terugzetting in weddeschaal
- het ontslag van ambtswege;
- de afzetting.
VERLOOP PROCEDURE
Voorafgaand aan het opleggen van een tuchtsanctie wordt een tuchtprocedure opgestart. Hierin onderzoekt de tuchtoverheid de omstreden feiten. Elk personeelslid van de politiediensten is gehouden om mee te werken aan dit onderzoek wanneer dit van hen gevraagd wordt.
De tuchtoverheid mag geen enkele tuchtsanctie opleggen aan het personeelslid zonder hem eerst gehoord te hebben. Het personeelslid heeft dan ook op elk moment van de procedure recht op bijstand van een raadsman en om het dossier in te kunnen kijken. De uiteindelijke sanctie wordt door de desbetreffende tuchtoverheid toegelicht aan de hand van een aangetekende brief of een afgifte tegen ontvangstbewijs.
BEROEP
Wanneer het personeelslid geen vrede neemt met de opgelegde tuchtsanctie is er de mogelijkheid om beroep in te stellen. Wanneer het gaat om een lichte tuchtstraf, dient het personeelslid binnen de 30 dagen, volgend op de dag van ontvangst van het inleidend verslag, beroep in te stellen per aangetekende brief bij de hogere tuchtoverheid.
Wanneer het gaat om een zwaardere straf, dient het personeelslid binnen de 10 dagen, volgend op de dag van ontvangst van het inleidend verslag, een verzoek tot heroverweging in te stellen per aangetekende brief bij de tuchtraad. Enkel in het geval van een verzoek tot heroverweging wordt de uitvoering van de tuchtsanctie tijdelijk stopgezet. In geval van een beroep bij de hogere tuchtoverheid, wordt de tuchtsanctie gewoon voortgezet.
Binnen de 15 dagen volgend op het ingesteld beroep moet de hogere tuchtoverheid, in beroep, een beslissing geven. De tuchtraad, daarentegen, dient binnen de 30 dagen volgend op de sluiting van de debatten een beslissing te geven.