PLICHTEN
- De waarheid eerbiedigen, welke ook de gevolgen voor hem mogen zijn.Dit vloeit voort uit het recht van het publiek om de waarheid te kennen.
- De vrijheid van informatie, van commentaar en van kritiek verdedigen.
- Alleen informaties publiceren waarvan de oorsprong gekend is; geen essentiële informaties schrappen, noch tekst of documenten verdraaien.
- Geen oneerlijke methodes gebruiken om informaties, foto’s en documenten te bekomen.
- Zich ertoe verplichten het privé-leven van de personen te eerbiedigen.
- Elke gepubliceerde informatie rechtzetten indien deze onjuist is gebleken.
- Het beroepsgeheim bewaren en de herkomst van de bekomen vertrouwelijke informaties niet verspreiden.
- Zich niet overgeven aan plagiaat, laster, eerroof en beschuldigingen zonder grond noch enig voordeel in ontvangst nemen voor het al dan niet publiceren van een informatie.
- Nooit het vak van journalist verwarren met dit van reclameman of van propagandist en geen enkele rechtstreekse of onrechtstreekse instructie in ontvangst nemen van adverteerders.
- Elke drukking weigeren en slechts redactionele richtlijnen aanvaarden van de redactieverantwoordelijken.
INBREUKEN
Alle overtredingen tegen bovenvermelde verplichtingen kunnen het voorwerp uitmaken van een klacht bij de Raad van Journalistiek.
TUCHTSANCTIES
De Raad voor de Journalistiek geeft dus een opinie, hij legt geen sancties op en kent geen schadevergoedingen toe. De Raad voor de Journalistiek kan wel aan een medium vragen om een rechtzetting te publiceren.
VERLOOP PROCEDURE
De Raad voor de Journalistiek neemt akte van elke klacht tijdens zijn eerstvolgende vergadering.
De Raad voor de Journalistiek neemt bij die gelegenheid kennis van de bemiddelingspogingen die de secretaris-generaal ondernomen heeft, en van de resultaten hiervan.
Als een bemiddelingspoging niet tot een minnelijke regeling leidt, kan de Raad voor de Journalistiek een extra bemiddelingspoging gelasten.
Het secretariaat brengt de partijen binnen acht dagen op de hoogte van de beslissing om over te gaan tot beoordeling ten gronde.
De brief aan de partijen bevat een volledige kopie van het ingediende verzoek. In de brief vraagt het secretariaat of de partijen een schriftelijke conclusie en bewijsstukken willen indienen en of zij willen gehoord worden.
De Raad voor de Journalistiek of de Rapporteringscommissie hoort de partijen die daarom hebben verzocht of verzoekt hen daar zelf om.
De Raad voor de Journalistiek of de Rapporteringscommissie kan ook derden horen of zich laten bijstaan.
De Raad voor de Journalistiek kan derden tot de zitting toelaten.
Als de Raad voor de Journalistiek of de Rapporteringscommissie oordeelt dat het dossier klaar is voor beslissing, maakt de secretaris-generaal onverwijld een verslag op.
Dit verslag wordt ter beschikking gesteld van de leden van de Raad voor de Journalistiek, die het volledige dossier te allen tijde kunnen raadplegen op het secretariaat.
De Raad voor de Journalistiek bespreekt het dossier en neemt een beslissing.
De Raad voor de Journalistiek geeft van elke uitspraak kennis aan:
- de partijen;
- de voorzitter van de VZW Vereniging van de Raad voor de Journalistiek.
De Raad voor de Journalistiek stuurt de uitspraak onverwijld door naar de verantwoordelijken van het medium.De Raad voor de Journalistiek bepaalt, rekening houdend met de eigen aard van elk medium en desgevallend na overleg met het betrokken medium, hoe en binnen welke termijn de uitspraak bekend gemaakt wordt door het medium.
De Raad voor de Journalistiek staat in voor de bekendmaking van zijn uitspraken, onder andere via een eigen website.
BEROEP
Aangezien de Raad voor Journalistiek geen sancties oplegt, bestaat er eveneens geen beroepsprocedure.